ספרו של טים היגינס כתב לענייני טכנולוגיה ורכב של הוול סטריט ג'ורנל (הוצאת מטר, 345 ע"מ), מתאר בצורה מרתקת את סיפור צמיחתה של טסלה מראשית ימיה עוד טרם מעורבותו של אילון מאסק, ועד 2021, עת הגיעה לשווי שוק של קרוב לטריליון דולר והפכה לחברת המכוניות הגדולה בעולם במונחי שווי שוק.
היגינס מצליח לרתק את הקורא לספר כאילו היה ספר מתח. הקריאה קולחת והסיפור מרתק. הספר מתאר נאמנה כמה צמתים שבהם החברה היתה על סף קריסה וניצלה ברגע האחרון בצירוף נסיבות כמעט נסי, שהיה כמו היענות לכח הרצון ולנחישות של אילון מאסק וציוותו. סגנון הניהול הקשוח והכמעט אכזרי של מאסק מודגש בנקודות רבות בספר, והגם שאישית אינו לרוחי במקומות רבים, נדמה שבמבחן התוצאה, ללא נוכחותו של האדם המיוחד הזה על מעלותיו ומגרעותיו, המכונית הטובה ביותר שיוצרה אי פעם לא היתה נבנית ובוודאי שלא מגיעה לשיווק המוני.
חסרון בולט בספר, שהוא ספר מעולם העסקים, הוא העדרו של הסבר טוב של המודל העסקי המלא של טסלה והחזון הטכנולוגי של מאסק וצוותו, שהוא מורכב יותר מאשר רק להיות חברת לייצור ומכירת רכבים (הגם שהרכבים הם כמובן העיקר). היותה של טסלה חברת טכנולוגיה, המבט על הרכב כמכשיר נייד לכל דבר, עם חומרה ותוכנה המתעדכנת מרחוק, והיות כלל הרכבים חלק מרשת ובה אלמנטים מבוזרים ובלתי מבוזרים, הם לדעתי חלק מהסיבות לשווי השוק הגבוה של החברה, מה שאינו מקבל כלל איזכור בספר. למרות זאת הספר כאמור מרתק ומומלץ מאד.
שני ציטוטים שאהבתי:
ע"מ 139: "באמצעות המנהלים והמהנדסים החדשים שבחר להעסיק, מאסק בנה תרבות סביב הדרך שבה רצה שטסלה תתנהל. הוא תמך ברעיון "החשיבה על בסיס עקרונות ראשונים"- גישה לפתרון בעיות שהוא ייחס לפיזיקה של אריסטו אבל שמקורה בכתבי אריסטו. הרעיון היה לחשוב עד לעקרונות הבסיסיים ביותר, אלה שאי אפשר להסיק אותם מהנחות אחרות. בהקשר של טסלה, המשמעות היתה שגם אם משהו נעשה בדרך מסוימת בחברה אחרת, זה לא היה בהכרח הדבר הנכון (או מה שמאסק רצה שייעשה).
ע"מ 140: "מהנדס אחד זכר זמן רב תשובה שקיבל פעם ממאסק: "אל תשמיע לי יותר את המילה תקציב, משום שהמשמעות שלה היא שכיבית את המוח"..
מהכריכה האחורית: "ראשיתה היה חזון פשוט אך נועז ביותר: לפתח מכונית חשמלית טובה יותר מכל מתחרה עם מנוע בעירה. טסלה לא היתה הראשונה שניסתה להגשים רעיון כזה- במשך יותר מ100 שנה נעשו נסיונות להביא לשוק מכוניות חשמליות, וכולם נכשלו. על אף היסטוריית הכשלונות, אילון מאסק וקבוצה קטנה של מהנדסים ויזמים בעמק הסיליקון ראו במכונית החשמלית הזדמנות והיו נחושים לשנות מהיסוד את תעשיית הרכב. כדי להתחרות בענקיות הרכב, האם שאפו לייצר מכונית מהירה, סקסית וטכנולוגית יותר מכל מכונית אחרת על הכביש..... "משחקי כח" הוא סיפור מרתק של לקיחת סיכונים ושל נצחונות לא יאמנו. סיפורה של קבוצת יזמים ומהנדסים עם רעיון חדשני שעשו דבר שנחשב לבתלתי אפשרי ושינו לתמיד את תעשיית הרכב העולמית".
קישורים לפרטים נוספים:
[#85]
Comments